Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
05/11/2018
Με τον όρο παχυσαρκία αναφερόμαστε σε ένα άτομο με πολύ αυξημένο βάρος και μεγάλη ποσότητα σωματικού λίπους. Προκειμένου να έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο της παχυσαρκίας χρησιμοποιούμε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία ΔΕΝ αποτελεί αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια ΝΟΣΟ με δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Είναι πλέον αποδεδειγμένο οτι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και τη βαρύτητα διαφόρων νοσημάτων όπως :
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα - αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία (χοληστερίνη), στεφανιαία νόσος
 • Αναπνευτσιτκά προβλήματα - άπνοια ύπνου, αναπνευστική ανεπάρκεια
 • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Κάποιες μορφές καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου)
 • Κατάθλιψη
Γιατί η δίαιτα δεν αρκεί;
Η δίαιτα είναι το πρωταρχικό μέτρο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Σε υπέρβαρα άτομα είναι και το μόνο που χρειάζεται. Ωστόσο για τα παχύσαρκα άτομα τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει, ενώ ακόμα και αν επιτευχθεί μείωση βάρους, αυτή δεν είναι αρκετή και σε μερικούς μήνες το βάρος επανέρχεται.
Πως μπορεί η βαριατρική χειρουργική να βοηθήσει;
Η χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία οδηγεί εγγυημένα σε απώλεια 60-80% του υπερβολικού βάρους. Όταν συνδυάζεται με ένα περιεκτικό και πλήρες θεραπευτικό σχέδιο, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο για να σας προσφέρει μακροχρόνια απώλεια βάρους και να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ποιότητα της υγείας σας.
Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση ή την επίλυση πολλών παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και άλλα. Τα άτομα που βελτιώνουν το βάρος τους μειώνουν ή σταματούν τα φάρμακα για τις παθήσεις τους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Η σημαντική απώλεια βάρους μέσω της βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για πολλές άλλες συναρπαστικές ευκαιρίες για εσάς, την οικογένειά σας και το σημαντικότερο για την υγεία σας.
Πως λειτουργεί η χειρουργική του μεταβολισμού και της παχυσαρκίας;
Η χειρουργική επέμβαση - ανεξαρτήτως του τύπου που θα επιλεγεί από τον ασθενή σε συνεργασία με την ομάδα μεταβολισμού - αλλάζει την ανατομία του γαστρεντερικού σωλήνα (του πεπτικού συστήματος δηλαδή) - επηρρεάζοντας τον μεταβολισμό με πολλαπλούς τρόπους άμεσους και έμεσους.
Αμέσως :
 1. Μειώνει τον όγκο του στομάχου. Έτσι ο όγκος τροφής που κατναλώνεται σε κάθε γεύμα είναι ένα μικρό ποσοστό αυτού που μπορούσε να καταναλωθεί προ της επέμβασης. Με την κατάλληλη προεγχειρητική εκπαίδευση και μετεγχειρητική παρακολούθηση ώστε να εδραιωθεί ενας σωστός τρόπος διατροφής μειώνονται δραστικά και οι θερμίδες που προσλαμβάνονται.
 2. Μειώνεται η πείνα και η όρεξη και αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με τη γρηγορότερη διάταση του στομάχου όσο και με ορμονικούς μηχανισμούς (π.χ. μια από τις ορμόνες που προκαλούν πείνα εκκρίνεται από το τμήμα του στομάχου που οι επεμβάσεις είτε αφαιρούν είτε απομονώνουν).
 3. Μειώνεται ο χρόνος που παραμένει η τροφή στο έντερο ή μειώνεται το μήκος του εντέρου από το οποίο περνάει η τροφή. Έτσι, απορροφώνται ακόμα λιγότερες θερμίδες.
Εμμέσως :
Ταχεία απώλεια σημαντικού βάρους. Αναλόγως της επέμβασης αναμένεται απώλεια βάρους της τάξης του 60-80% του υπερβολικού βάρους (δλδ του βάρους πάνω από το σωματικό) μέσα σε 2 χρόνια. Το περισσότερο από αυτό χάνεται μέσα στους πρώτους 6 μήνες. (Ένας άνθρωπος με επιπλέον βάρος 60 κιλών αναμένεται να χάσει στους πρώτους 6 μήνες περίπου 36-50 κιλά!). Κατά συνέπεια, το άτομο μπορεί πλέον να γυμναστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια, “καίγοντας” πολλές θερμίδες.
Ποιες είναι οι σύγχρονες επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας;
• Όλες οι επεμβάσεις παχυσαρκίας διενεργούνται αποκλειστικά λαπαροσκοπικά (δλδ χωρίς τομή αλλά μεσα από μικρές τρύπες).
• Ο χρόνος επέμβασης κυμαίνεται από 1 ως 2.5 ώρες.
• Ο χρόνος νοσηλείας είναι μικρός (1 ως 2 ημέρες)
• Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, και η κινητοποίηση άμεση
• Τα αποτελέσματα είναι άμεσα - μείωση όρεξης από την πρώτη ημέρα, απώλεια βάρους από την πρώτη εβδομάδα
Μετά από αρκετά χρόνια εξέλιξης και εμπειρίας, οι πλέον αποδεκτές επεμβάσεις είναι δύο:
1. Η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy)
Η επέμβαση αυτή δημιουργεί ένα πολύ μικρότερο στομάχι. Αυτό επιτυγχάνεται αφαιρώντας χειρουργικά ως και το 80% του φυσιολογικού όγκου του στόμαχου, ενώ το τμήμα που παραμένει έχει το σχήμα ενός λεπτού σωλήνα. Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με τη μείωση του αιθήματος της πείνας και την επιτάχυνση του αισθήματος πληρότητας μετά τα γεύματα. Σε συνδυασμό με την άσκηση και μια πολύ ήπια και εύκολη δίαιτα επιτυγχάνεται απώλεια ως και 60% του υπερβολικού βάρους.
2. Η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό Bypass)
Κατά την επέμβαση αυτή το μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου και του λεπτού εντέρου παρακάμπτονται (δεν αφαιρούνται) και το φαγητό περνάει σχεδόν αμέσως στο έντερο. Με αυτόν τον τρόπο:
 • μειώνεται το αισθήμα της πείνας,
 • μείωνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται σε κάθε γεύμα
 • μείωνεται η ποσότητα της τροφής που απορροφάται από το έντερο.
Η απώλεια βάρους επέρχεται πολύ γρήγορα και φτάνει ως το 80% του υπερβολικού βάρους σώματος.
Κάθε μια από τις επεμβάσεις αυτές έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και κυρίως απευθύνεται σε διαφορετικού τύπου άτομα - δλδ με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες - ώστε να αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με τον ασφαλέστερο τρόπο. Η επιλογή της επέμβασης είναι φυσικά απόφαση του ασθενούς, αλλά κατόπιν διεξοδικής μελέτης και συζήτησης από την ομάδα χειρουργικής παχυσαρκίας (ενδοκρινολόγο, διατροφολόγο, ψυχίατρο, χειρουργό).
Η χειρουργική μεταβολισμού και παχυσαρκίας είναι ακίνδυνη;
Δεν υπάρχει ακίνδυνη χειρουργική επέμβαση όπως δεν υπάρχει ακίνδυνο φάρμακο.
Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας για τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση είναι εξαιρετικά χαμηλό (3 στα 1000) και παρόμοιο με αυτό της χολοκυστεκτομής - μιας από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις. Και αυτό το ιδιαίτερα ασφαλές ποσοστό ισχύει παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία έχουν και αρκετά συνοδά προβλήματα υγείας που αυξάνουν το ρίσκο του χειρουργείο, γεγονός που δεν ισχύει για την χολοκυστεκτομή.
Ως εκ τούτου, όσον αφορά στη θνησιμότητα, τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους, καθιστώντας τις από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεβάσεις.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι επεμβάσεις αυτές δεν ανήκουν στη γενική χειρουργική εκπαίδευση κανενός συστήματος υγείας του κόσμου. Απαιτούν χρονοβόρα και αποκλειστική εξειδίκευση τουλάχιστον ενός έτους σε ένα μεγάλο κέντρο βαριατρικής χειρουργικής προκειμένου να διενεργούνται και να παρακολουθούνται ασφαλώς.
Ορίζοντας την Επιτυχία
Η απώλεια βάρους μετά από ένα χειρουργείο παχυσαρκίας είναι εγγυημένη. Αναλόγως της επέμβασης ένα άτομο χάνει 60-80% του πλεονάζοντος βάρους σε 6 μήνες! Αυτό αποτελεί ήδη μια τεράστια επιτυχία.
Η ομάδα χειρουργικής της παχυσαρκίας ωστόσο στοχεύει και περα από αυτό: στη διατήρηση του βάρους αυτού για πολλά χρόνια ακόμα.
Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή του διαιτολόγου, του ενδοκρινολόγου και κάποιες φορές του ψυχολόγου - μέλη της ομάδας παχυσαρκίας - τόσο πριν την επέμβαση για την προετοιμασία του ασθενούς, όσο και μετά την επέμβαση για την παρακολούθησή του.
Η επιτυχία λοιπόν ορίζεται από την δυνατότητα του ασθενούς να παρει τον έλεγχο του βάρους του και να συντηρήσει την απώλεια μετά το πέρας της επίδρασης της επέμβασης.
Τα συστατικά της επιτυχίας
1. Η διεπιστημονική προσέγγιση του ασθενούς από άρτια εκπαιδευμένη ομάδα αποτελούμενη από Χειρουργό, Ενδοκρινολόγο, Διατροφολόγο, Ψυχολόγο. Το πρώτο αυτό βήμα απαιτεί την συλλογή όλων των πληροφοριών που συνθέτουν το μεταβολικό προφίλ του ασθενούς. Ο κάθε ένας από τους ειδικούς συλλέγει σημαντικές πληροφορίες από τη δική του οπτική γωνία. Η ομάδα κατόπιν συνθέτει ένα μεταβολικό προφιλ βάσει του οποίου προτείνεται στον ασθενή η καταλληλότερη γι αυτόν επέμβαση.
2. Η προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς.
3. Η διενέργεια μιας άρτιας επέμβασης από πραγματικά εξειδικευμένο χειρουργό
4. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς από την ομάδα χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Ευχαριστούμε τον Στέφανος Λαζαρίδης MD, FRCS - Γενικος Χειρουργός, της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών.