Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
16/03/2020

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ: μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για το Ισχίο

 

Γράφει ο Δρ. Νικολόπουλος Δ. Δημήτριος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Κεντρική Κλινική Αθηνών.

Καθημερινά στο ιατρείο μου με επισκέπτονται άνθρωποι με πόνο στην άρθρωση του ισχίου. Οι ασθενείς αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Καταρχάς οι νέοι ηλικιακά που μετά μικροτραυματισμούς της καθημερινότητας στην εργασία ή μετά από σημαντικό τραυματισμό στην άθληση τους ή μετά κάποιο τροχαίο ατύχημα εμφανίζουν πόνο και περιορισμό στο εύρος κίνησης του ισχίου, όπως και χωλότητα στη βάδιση. Η δεύτερη κατηγορία είναι ασθενείς μέσης ηλικίας που άρχισαν να πονούν πριν χρόνια και πλέον δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους από το ισχίο. Συχνά προσέρχονται με διάγνωση «περιαρθρίτιδας» από νεαρή ηλικία και τίθεται το ερώτημα: «Πονά τελικά το ισχίο του 20άρη αθλητή ή χορεύτριας της λυρικής ή του 40άρη υπάλληλου γραφείου λόγω πρώιμης αρθρίτιδας του ισχίου;»

Το άλγος του ισχίου – ειδικά σε νέους ανθρώπους – αποτελεί πρόκληση για τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Η άρθρωση του ισχίου ως εν τω βάθει άρθρωση καλύπτεται από μεγάλες μυϊκές ομάδες, οπότε δεν μπορεί ο ασθενής να αντιληφθεί οίδημα (ύδραρθρο).  Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του Ορθοπαιδικού συν τα σύγχρονα απεικονιστικά μέσα (μαγνητική τομογραφία αρθρογράφημα), προκειμένου να αξιολογηθεί η παθολογία. Στοιχεία από το ιστορικό είναι ιδιαίτερα σημαντικά σχετικά με πρόσφατο τραυματισμό, ιστορικό αναπτυξιακής δυσπλασίας ή επιφυσιολίσθησης σε παιδική ηλικία, ή με παράγοντες κινδύνου για οστεονέκρωση (λήψη κορτιζόνης σε μεγάλες δόσεις). Το επάγγελμα επίσης μπορεί να κρύβει παράγοντες κινδύνου για το ισχίο (αρσιβαρίστες, δύτες, πιλότοι) ή να προδιαθέτει σε παθολογία όπως είναι το σύνδρομο κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης (cam ή pincer) σε νέους χορευτές ή αθλητές λόγω ακραίων θέσεων υπέρκαμψης και υπερέκτασης του ισχίου ή συχνών μικροτραυματισμών.

 

Ως Ορθοπαιδικός με εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις και ως Αρθροσκόπος του Ισχίου, καθημερινά εξετάζω στο ιατρείο μου και αντιμετωπίζω συντηρητικά (φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία από την Ομάδα Συνεργατών Φυσιοθεραπευτών) ή χειρουργώ στην Κεντρική Κλινική Αθηνών με το σύγχρονο Rotex Table (μοναδικό στην Ελλάδα) ασθενείς με τραυματισμούς ή γενικότερα παθολογία στην άρθρωση του ισχίου (cam ή/και pincer). Η άρθρωση αυτή αποτελείται από τη σφαιρική κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη. Στο χείλος της κοτύλης υπάρχει μια στεφάνη που ονομάζεται επιχείλιος χόνδρος, ο οποίος και «σφραγίζει» την άρθρωση. Πολύ συχνή παθολογία και αιτία πόνου είναι η μορφολογική ανωμαλία στον αυχένα του μηριαίου και στην κοτύλη σε συνάρτηση με τη ρήξη του επιχειλίου χόνδρου που ονομάζεται «κοτυλομηριαία πρόσκρουση». Άλλες αιτίες πόνου στο ισχίο είναι η νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, τα ελεύθερα οστεοχόνδρινα τεμάχια, η υμενίτιδα, οι χόνδρινες βλάβες της μηριαίας κεφαλής, η πρόσκρουση από οστεόφυτα (πρώιμη οστεοαρθρίτιδα).

Σήμερα λοιπόν, αφού εξαντλήσουμε τα συντηρητικά μέσα (φυσιοθεραπεία, αποφόρτιση, φαρμακευτική αναλγησία), μπορούμε οι Αρθροσκόποι του Ισχίου, μέσα από τις χρησιμοποιούμενες πύλες εισόδου (2 ή 3 οπές 3-4 χιλιοστών) να εισέλθουμε με την κάμερα και τα αρθροσκοπικά εργαλεία και να θεραπεύσουμε το νέο ασθενή - η άρθρωση δεν "ανοίγεται" όπως παλαιότερα με χειρουργικές τομές. Με νοσηλεία μίας ημέρας δίνουμε λύση στο πρόβλημά τους, ενώ με το ακολουθούμενο πρωτόκολλο φυσιοθεραπείας η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση (< 3 εβδομάδες) και σε αθλητικές δραστηριότητες πολύ γρήγορη (9-12 εβδομάδες). Σε σχέση με τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου, η αρθροσκόπηση παρουσιάζει πολύ μικρότερη νοσηρότητα και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Το πιο σημαντικό είναι ότι με τις ελάχιστα επεμβατικές αυτές τεχνικές σώζεται η «δική» μας άρθρωση και δεν τοποθετείται τεχνητή άρθρωση, όπως είναι η Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου. Ακόμα και σε πρώιμη αρθρίτιδα ισχίου τα πρωτόκολλα των Αρθροσκόπων του Ισχίου και της ομάδας μας δείχνουν αποτελέσματα βελτίωσης των ασθενών. Η εμπειρία μας εξάλλου στις χόνδρινες βλάβες των αρθρώσεων (ισχίου, αστραγάλου, γόνατος) παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε Διεθνή ή Ευρωπαϊκά Συνέδρια (ESSKA Amsterdam 2014, EFORT Prague 2015, ESSKA Barcelona 2016, ICRS Sorrento 2016, ISAKOS 2017, ESSKA Glasgow 2018).