Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
19/12/2019

Φάρμακα και Αλκοόλ: Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ!

Εάν σχεδιάζετε να υποδεχθείτε το Νέο Έτος με άφθονη σαμπάνια ή άλλο αλκοολούχο ποτό, έχετε στο νου σας ότι για όσους λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, η κατανάλωση οινοπνεύματος - ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες - μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων, συνταγογραφούμενων και μη, είναι ένα ολοένα και εντεινόμενο φαινόμενο. Σε αυτό συμβάλει η γενικότερη αύξηση της χρήσης φαρμάκων από το γενικό πληθυσμό για διάφορους λόγους. Ένας εξ αυτών είναι η επιδημία της παχυσαρκίας, λόγω της οποίας άνθρωποι όλων των ηλικιών λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα για τον έλεγχο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη.

Επειδή η συχνότητα των χρόνιων παθήσεων αυξάνεται με την ηλικία, οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιθανό να παίρνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα - συχνά έως και 10 ανά ημέρα - πολλά από τα οποία πιθανώς αντιδρούν αρνητικά με το αλκοόλ.

Εκρηκτικός συνδυασμός

Ο συνδυασμός του αλκοόλ με φάρμακα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως:

 • Ναυτία και έμετος
 • Πονοκέφαλοι
 • Υπνηλία
 • Ζάλη
 • Λιποθυμία
 • Μεταβολές στην αρτηριακή πίεση
 • Μη φυσιολογική συμπεριφορά
 • Απώλεια συντονισμού

 Η ανάμειξη αλκοόλ και φαρμάκων μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

 • Ηπατική βλάβη
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Εσωτερική αιμορραγία
 • Μειωμένη αναπνοή
 • Κατάθλιψη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ακόμα και να τα καταστήσουν άχρηστα. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να καταστήσει τα φάρμακα επιβλαβή ή ακόμα και τοξικά για τον οργανισμό.

Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ μπορεί επίσης να εντείνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την φαρμακευτική αγωγή, όπως υπνηλία και ελαφρότητα, που μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωση και την ικανότητά σας να χειρίζεστε μηχανήματα ή να οδηγείτε όχημα οδηγώντας σε σοβαρά ή και θανατηφόρα ατυχήματα.

Επειδή το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με εκατοντάδες φαρμάκων κοινής λήψης, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις προειδοποιητικές ετικέτες και να ρωτάτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν είναι ασφαλές να κάνετε χρήση αλκοόλ κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Συνταγή προβλημάτων

Ενώ αυτές οι γενικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο επικίνδυνο είναι να ανακατεύετε αλκοόλ με συνταγογραφούμενα φάρμακα, συγκεκριμένα είδη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν ειδικές παρενέργειες όταν αναμειγνύονται με αλκοόλ.

Η παρακάτω λίστα περιγράφει πώς το αλκοόλ αλλάζει τις επιδράσεις συγκεκριμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τις καθιστά επιβλαβείς:

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Η ανάμειξη αλκοόλ με κοινής λήψης παυσίπονα, μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, το 38% όσων παρουσίασαν οξεία ανεπάρκεια του ήπατος είχαν λάβει παυσίπονα που περιείχαν ακεταμινοφαίνη, σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Οπιοειδή αναλγητικά:  Τα οπιοειδή αναλγητικά, όπως μορφίνη, οξυκωδόνη και κωδεΐνη, είναι αρκετά επικίνδυνα από μόνα τους, αλλά η ανάμειξη αυτών των φαρμάκων με το αλκοόλ εντείνει τη χαλαρωτική επίδραση που έχουν και αυξάνει ριζικά τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης.

Βενζοδιαζεπίνες: Επειδή οι βενζοδιαζεπίνες και το αλκοόλ δρουν σε παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου, η ταυτόχρονη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, ηπατική βλάβη, υπερβολική δόση, έως και θάνατο!

Συνταγογραφούμενα διεγερτικά: Οι επιβλαβείς παρενέργειες από την ανάμειξη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ADHD με ένα ηρεμιστικό όπως το αλκοόλ περιλαμβάνουν, νωθρότητα και ζάλη, προβλήματα συγκέντρωσης, καρδιακή ή ηπατική βλάβη.

Αντικαταθλιπτικά: Η ανάμειξη αντικαταθλιπτικών με αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα. Μπορεί να καταστήσει το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό, δημιουργώντας αίσθηση κατάθλιψης ή αγωνίας, ή να παρεμποδίσει τις γνωστικές διεργασίες, όπως η μνήμη και η σκέψη. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά.