Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
17/03/2020

Κεντρική Κλινική Αθηνών: 8 Βήματα για Ασφαλή Διάγνωση του Κορωνοϊού

 

Η Επιτροπή Λοιμώξεων της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών έχει θέσει σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, αυστηρή διαδικασία εξέτασης για κορωνοϊό, η οποία αφορά:

  • όλους τους ασθενείς που επιθυμούν να εισαχθούν στην Κλινική
  • άτομα που έχουν ύποπτα συμπτώματα και επιθυμούν ασφαλή διάγνωση
  • άτομα που επιθυμούν να εξεταστούν προληπτικά

 

Η διαδικασία της διάγνωσης του κορωνοϊού περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 

Βήμα 1. ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ (ΠΥΡΕΤΟΣ, ΒΗΧΑ, ΔΥΣΠΝΟΙΑ, ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ, ΚΑΤΑΡΡΟΗ) ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ.

 

Βήμα 2. Αν ο ασθενής απαντήσει θετικά σχετικά με δυο (2) συμπτώματα (π.χ. πυρετός και βήχας), τότε ακολούθως ερωτάται αν επιθυμεί να υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό. Αμέσως ενημερώνεται για το κόστος της εξέτασης, και, εφόσον ο ασθενής συμφωνήσει, αμέσως φοράει μάσκα και γάντια και εισέρχεται στο χώρο απομόνωσης.

 

Βήμα 3.

Καλείται ο εφημερεύων ιατρός ή ο νοσηλευτής, ο οποίος θα φορέσει την ειδική προστατευτική στολή του  (μάσκα, γάντια, ποδονάρια) και θα ειδοποιήσει άμεσα το μικροβιολογικό εργαστήριο για να εφοδιαστεί με τα ειδικά εργαλεία λήψης φαρυγγικού επιχρίσματος (ειδικός στυλεός, ειδικός ζώμος που θα εμβαπτισθεί ο στυλεός και ειδικό παραπεμπτικό για αποστολή του δείγματος στο πιστοποιημένο εργαστήριο).

 

Βήμα 4.

Λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος από τον Ιατρό: Ο  ασθενής καλείται να ανοίξει καλά το στόμα του, να κλείνει το κεφάλι προς τα πίσω και να βγάλει τη γλώσσα του έξω. Αμέσως ο Ιατρός βάζει το στυλεό στο οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα.

 

Βήμα 5.

Ο ιατρός συμπληρώνει με κάθε λεπτομέρεια το συνοδευτικό παραπεμπτικό και το στέλνει στο συνεργαζόμενο εργαστήριο.

 

Βήμα 6. Ο ασθενής παραμένει στο χώρο απομόνωσης μέχρι να αποσταλεί στην Κεντρική Κλινική Αθηνών η απάντηση από το συνεργαζόμενο εργαστήριο (περίπου 6 ώρες αναμονής) ή αποχωρεί με δική του ευθύνη και προστασία, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας,  σε καραντίνα στο σπίτι του.

 

Βήμα 7. Αν το τεστ βγει θετικό, ο ασθενής απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 1135 του ΕΟΔΥ. Αν βγει αρνητικό το τεστ, τότε ο ασθενής μπορεί να εισαχθεί κανονικά στην Κλινική.

 

Βήμα 8. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για ασθενείς που προληπτικά θέλουν να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό.