Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
12/02/2020

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο κορωνοϊό

Η συρροή κρουσμάτων πνευμονίας που έχει προκαλέσει η εξάπλωση ενός νέου και πρόσφατα εντοπισμένου στην Κίνα στελέχους ιού του αναπνευστικού (2019-nCoV), που ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, έχει προκαλέσει συναγερμό στους υγειονομικούς φορείς διεθνώς. Πόσο, όμως, πρέπει να ανησυχούμε;

Η Δρ. Σοφία Γαλάνη, Παθολόγος στην Κεντρική Κλινική Αθηνών απαντά σε κύρια ερωτήματα σχετικά με το νέο αυτό ιό:

Τι είναι οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Μπορεί να είναι η αιτία του κοινού κρυολογήματος αλλά και βαριών αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως το 2012 με τον κορωνοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS-CoV ή του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου SARS-CoV. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Τι συμπτώματα έχει ο νέος κορωνοϊός;

Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως  πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κυνάγχη, μυαλγία, τα οποία είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής εποχικής γρίπης. Πολύ συχνά είναι και τα γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος και κοιλιακό άλγος).

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Μολονότι ο ακριβής τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως, στους ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού θα πρέπει να εφαρμόζονται οι βασικές προφυλάξεις φραγμού.

Η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση της βαρύτητας της λοίμωξης αποτελούν προτεραιότητα για την αντιμετώπισή της.

Για την αποφυγή μετάδοσης της λοίμωξης κρίνεται σημαντική η διαλογή των ασθενών πριν από την είσοδο στο χώρο των επειγόντων, η λήψη λεπτομερούς ιστορικού (ταξίδια, συμπτώματα και διάρκεια τους), η αυστηρή τήρηση του επισκεπτηρίου και η νοσηλεία των ασθενών σε θαλάμους με αρνητική πίεση.

Τέλος, κάθε επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι βασικές προφυλάξεις αφορούν στο συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα, στη χρήση μάσκας, στην αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και στην τήρηση απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου από ασθενείς με οξεία λοίμωξη αναπνευστικού.

Απαραίτητος είναι ο σωστός και ο επαρκής αερισμός των θαλάμων νοσηλείας, η προσεκτική διαχείριση απορριμμάτων και δειγμάτων, καθώς και ο ενδελεχής καθαρισμός και η απολύμανση του ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ή πιστοποιημένη θεραπεία για τον κορωνοϊό. Η αντιμετώπιση είναι μόνο συμπτωματική.

Τι να κάνω αν πιστεύω ότι νοσώ;

Αν αισθάνεστε άρρωστοι με πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, και έχετε υποψία ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε έκθεση στον κορωνοϊό (π.χ. αν είχατε ταξιδέψει στην Κίνα τις τελευταίες 2 εβδομάδες ή έχετε συναναστραφεί άτομα που είχαν ταξιδέψει εκεί), ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα. Πριν σπεύσετε επισκεφθείτε γιατρό ή τα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου καλέστε τηλεφωνικά να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, παραθέστε το ιστορικό και τα συμπτώματά σας και ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει.