Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
01/04/2020

RF - Ραδιοσυχνότητες: Ένα ακόμη ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου!

Ελάχιστα επεμβατική κι άκρως αποτελεσματική, η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων (RF) στην σύγχρονη χειρουργική πρακτική έχει προσθέσει ένα ακόμα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των θεραπευτικών επιλογών κατά του καρκίνου.

Είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά και διαδερμικά, δηλαδή μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου, και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μεταστατικού ή πρωτοπαθούς καρκίνου ήπατος, νεφρού, πνεύμονα και άλλων συμπαγών οργάνων.

«Η θερμοκαυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RF Ablation) είναι μια θεραπεία που έχει ως στόχο τη νέκρωση των καρκινικών κυττάρων και την πλήρη καταστροφή του όγκου με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας», εξηγεί ο Δρ. Μανώλης Γερογιώργης, Γενικός Χειρουργός στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, ο οποίος εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικού κύματος με συχνότητες μεταξύ ήχου και υπέρυθρης ακτινοβολίας, το οποίο κυμαίνεται από 3Hz μέχρι 300GHz.

Η θερμότητα που παράγεται μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα την εξάχνωση του όγκου, χωρίς ωστόσο να καταστρέφονται οι γειτονικοί υγιείς ιστοί.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες;

Η εξάχνωση των καρκινικών όγκων με ραδιοσυχνότητες (RF Ablation) είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με τη βοήθεια οπτικής κάμερας υψηλής ευκρίνειας για τον ακριβή εντοπισμό του όγκου και τοποθέτηση μιας ειδικής, λεπτής βελόνας δια του δέρματος πάνω στον καρκινικό ιστό με σκοπό την εξάχνωση του όγκου. Η άμεση οπτική επαφή βοηθά το χειρουργό να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Εναλλακτικά οι ραδιοσυχνότητες μπορούν να εφαρμοστούν και υπό την καθοδήγηση του αξονικού τομογράφου.

Σύμφωνα με τον κ. Γερογιώργη, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει συνολικά από 45 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του όγκου και του συνόλου των βλαβών σε κάθε ασθενή.

Πότε ενδείκνυται η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες:

Η εξάχνωση των καρκινικών κυττάρων με ραδιοσυχνότητες γενικά είναι επικουρική θεραπεία, όμως στον καρκίνο του ήπατος, μεταστατικό ή μη, θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής, καθώς τα πλεονεκτήματά της είναι πολλαπλά. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, πλεονεκτεί όμως ιδιαίτερα σε ασθενείς με αυξημένη συνοσηρότητα και προχωρημένης ηλικίας, καθώς πρόκειται για αναίμακτη εξάχνωση και αφαίρεση του όγκου.

Επίσης εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι δυνατή η ανοικτή χειρουργική εκτομή του όγκου.

Σε ποιους τύπους καρκίνου βρίσκουν εφαρμογή οι ραδιοσυχνότητες;

Η μέθοδος της εξάχνωσης των καρκινικών όγκων με ραδιοσυχνότητες (RFA) έχει ένδειξη για:

  • Μεταστατικούς ή πρωτοπαθείς όγκους του ήπατος
  • Όγκους σπληνός
  • Όγκους παγκρέατος
  • Μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα
  • Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα
  • Όγκους επινεφριδίων
  • Οστεοειδές οστέωμα
  • Οπισθοπεριτοναϊκές μεταστάσεις
  • Όγκους θυρεοειδούς

Ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο του ήπατος, «η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτή ηπατεκτομή είτε λόγω της μορφολογίας του όγκου, είτε λόγω συνοδών νοσημάτων που συνήθως αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο των επιπλοκών μιας μείζονος χειρουργικής επέμβασης», τονίζει ο κ. Γερογιώργης.