Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο

Ο Διαγνωστικός Τομέας της Κλινικής διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας  και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:

Ακτινολογικό
Πυρηνική Ιατρική

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μία Ιατρική ειδικότητα, η οποία χρησιμοποιεί «ανοικτές πηγές ακτινοβολίας» για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Με τον όρο «ανοικτές πηγές ακτινοβολίας» εννοούμε ραδιοϊσότοπα ή ουσίες επισημασμένες με ραδιοϊσότοπα που χορηγούνται κατά κύριο λόγο ενδοφλέβια ή από το στόμα προκειμένου να λάβουμε πληροφορίες για τη λειτουργία και μεταβολισμό οργάνων του ανθρωπίνου σώματος ή για θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Η λειτουργική απεικόνιση της Πυρηνικής Ιατρικής είναι και η ειδοποιός διάφορα των εξετάσεών της από τις εξετάσεις με ακτίνες Χ, υπερήχους ή άλλες ακτινολογικές διαδικασίες που καθορίζουν την παρουσία της ασθένειας βασιζόμενες στην ανατομική απεικόνιση και όχι στη διαταραχή μια λειτουργίας.

Στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής εκτελούνται τόσο in vivo διαγνωστικές εξετάσεις, όσο και θεραπευτικές εφαρμογές ραδιοϊσοτόπων.

Οι IN VIVO διαγνωστικές εφαρμογές κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους αναφέρονται στα σπινθηρογραφήματα, τα οποία στην σύγχρονη εποχή εκτελούνται με τη βοήθεια της γ-camera.

Η Κλινική διαθέτει υπερσύγχρονη τομογραφική (δηλ. με δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον εξεταζόμενο) γ-camera, 2 κεφαλών μεταβλητής γωνίας, που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ταυτόχρονα εικόνες της πρόσθιας και οπίσθιας, αλλά και της δεξιάς και αριστερής επιφάνειας του σώματος αντίστοιχα, με υποδιπλασιασμό του χρόνου συλλογής των δεδομένων σε σύγκριση με τις συμβατικές γ-camera μιας κεφαλής.

Στο Τμήμα μας γίνεται όλο το φάσμα των σπινθηρογραφημάτων και ενδεικτικά αναφέρονται:

  1. Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου
  • σε κόπωση και ηρεμία (SPECT) με Tl-201 ή τεχνητιοπαράγωγα,
  • σε ηρεμία για μελέτες βιωσιμότητας με Tl-201,
  • με ταυτόχρονη ΗΚΓ καταγραφή με ταυτόχρονη εκτίμηση της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου και κλάσματος εξωθήσεως (GATED SPECT)
  1. Σπινθηρογράφημα ήπατος-σπληνός,
  2. Σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με Tc-99m HMPAO και με I-123 DATSCAN, ότι πιο σύγχρονο για τη διάγνωση της νόσου Parkinson
  3. Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (με Τc-99m, Ι-131, Ι-123),
  4. Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc-99m Sestamibi (με συνδυασμένη αφαιρετική τεχνική και τεχνική διπλής φάσης),
  5. Σπινθηρογράφημα νεφρών (δυναμικό - στατικό - για έλεγχο νεφραγγειακής υπερτάσεως μετά χορήγηση καπτοπρίλης),
  6. Σπινθηρογράφημα επινεφριδίων (με Ι-123 ή Ι-131 MIBG/NORCHOL),
  7. Σπινθηρογράφημα μεκκελείου αποφύσεως,
  8. Σπινθηρογράφημα πνευμόνων (αιματώσεως-αερισμού)
  9. Σπινθηρογράφημα χοληφόρων
  10. Σπινθηρογράφημα οστών
  11. Ραδιοϊσοτοπική Κοιλιογραφία

Σπινθηρογραφήματα για ανίχνευση :

  • Μεταστατικής ή υπολειμματικής νόσου σε καρκίνο θυρεοειδούς με Ι-131
  • Όγκων με μονοκλωνικά αντισώματα
  • Φλεγμονών με Ga-67 citrate, με αντισώματα κατά των λευκοκυττάρων
  • Νευροενδοκρινικών όγκων με ανάλογα σωματοστατίνης
  • Φρουρού λεμφαδένα σε καρκίνο μαστού και μελάνωμα

Το άρτια εκπαιδευμένο και με πολυετή εμπειρία προσωπικό του τμήματος, βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα για κάλυψη επειγόντων περιστατικών, περιλαμβανομένων σπινθηρογραφήματος κοιλίας με επισημασμένα ερυθρά προς ανίχνευση αιμορραγίας, σπινθηρογραφήματος πνευμόνων προς διερεύνηση πνευμονικής εμβολής, σπινθηρογραφήματος μυοκαρδίου για διάγνωση οξέως ισχαιμικού συνδρόμου, κ.ά.

Στις θεραπευτικές εφαρμογές ραδιοϊσοτόπων περιλαμβάνονται:

  • Θεραπεία Ca θυρεοειδούς αδένος με ιώδιο Ι-131 (μέσος χρόνος νοσηλείας 2 ημέρες σε ειδικά θωρακισμένα δωμάτια Ιωδοθεραπείας των οποίων η κατασκευή και λειτουργία ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και αδειοδοτείται μετά από γνωμοδότηση της ΕΕΑΕ, από τη Νομαρχία Αθηνών).
  • Θεραπεία καλοήθων νόσων του θυρεοειδούς με ιώδιο Ι-131 είτε σε εξωτερική βάση είτε με νοσηλεία στα ειδικά θωρακισμένα δωμάτια Ιωδοθεραπείας.
  • Θεραπεία παρηγορητική με Σαμάριο, Στρόντιο, Ρήνιο σε περιπτώσεις επώδυνων οστικών μεταστάσεων από Ca προστάτου - μαστού ή άλλων κακοηθειών με οστεοβλαστικές μεταστάσεις.
  • Η Ραδιοϋμενόλυση. Μια αναγνωρισμένη θεραπεία στην τοπική αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας. Το επίμαχο σημείο της θεραπείας είναι η υμενίτιδα, η οποία συνήθως είναι το κύριο παθογνωμονικό στοιχείο στην συμπτωματολογία της αρθρίτιδας με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενδοαρθρική χορήγηση ραδιοφαρμάκων (΄Υτριο-90, Ρήνιο-186 και ΄Ερβιο-169), τα οποία ακτινοβολούν επιλεκτικά τον υμένα, χωρίς να επιβαρύνεται ο χόνδρος και τα οστά της άρθρωσης.
Καρδιολογικό Εργαστήριο

Στεφανιογραφία

Triplex Καρδιάς

Υπερηχογραφήματα Καρδιάς

Tεστ κοπώσεως

Τilt test

Ηolter ρυθμού - πίεσης

Κεντρικά Εργαστήρια

Αιματολογικό

Ανοσολογικό

Μικροβιολογικό

Βιοχημικό

Μοριακής Βιολογίας

Τμήμα Επεμβατικής Ενδοσκόπησης

Γαστρεντερολογικό

Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο

Το ηλεκτρονευρογράφημα [κινητική (ΚΤΑ) και αισθητική (ΑΤΑ) ταχύτητα αγωγής)] και το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι η μέθοδος που περιλαμβάνει τις τεχνικές ελέγχου της ηλεκτρικής δραστηριότητας του περιφερικού νεύρου και του μυός. Είναι ουσιαστικά η κύρια εξέταση, με την οποία μπορεί να μελετηθεί ο περιφερικός κινητικός νευρώνας και ο μυς.

Το ηλεκτρονευρογράφημα (ΗΝΓ) γίνεται συνήθως με τη βοήθεια επιφανειακών ηλεκτροδίων.

Το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) γίνεται με τη βοήθεια των ηλεκτροδίων-βελόνας για την καταγραφή της μυϊκής δραστηριότητας.

Οι συχνότερες νόσοι και κλινικές οντότητες που διερευνούνται με το ηλεκτρομυογράφημα είναι: Συμπιεστικές συνδρομές όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, συμπίεση του ωλενίου νεύρου στην παρατροχίλιο απόφυση του αγκώνα ή στην περιοχή του πισοειδούς οστού στον καρπό, συμπίεση του κερκιδικού νεύρου στην σπειροειδή αύλακα του βραχιονίου οστού, συμπίεση του περονιαίου νεύρου στην κεφαλή της περόνης κλπ. Ριζίτιδες της αυχενικής και οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Πολυνευροπάθειες όπως διαβητική, αλκοολική, γενετικά καθορισμένη, φαρμακευτική, οξεία και χρόνια πολυρριζονευροπάθεια, συνοδές νόσων κολλαγόνου ή κακοηθειών κλπ. Μυοπάθειες Νόσος κινητικού νευρώνα όπως πλαγία μυατροφική σκλήρυνση (νόσος του Charcot), νωτιαία μυατροφία κλπ.

Βιοψίες Κατευθυνόμενες υπό Αξονικό Τομογράφο

ΓΙα την πραγματοποίηση αυτής της εξέταση θα πρέπει η μεταφορά σας από και προς το σπίτι να γίνει με αυτοκίνητο ενώ συνίσται η ύπαρξη κάποιου συνοδού.

Το υλικό στέλνεται τόσο για κυτταρολογική εξέταση FNA και μοριακή ανάλυση, όσο και για λήψη υλικού με Tru Cut FNB για παθολογοανατομική εξέταση. Η χρήση του αξονικού τομογράφου επιτρέπει στον επεμβατικό ακτινολόγο να βλέπει την περιοχή της βλάβης υπό διάφορες γωνίες και τον βοηθά να εντοπίσει ακριβώς τον παθολογικό ιστό ή και την παθολογική παρουσία υγρού.

Τι είναι η Βιοψία;

Είναι μια εξέταση κατά την οποία ο γιατρός αποσπά ένα μικρό δείγμα ιστού με μια μικρή τομή υπό τοπική αναισθησία.

Γιατί χρειάζεται μία Βιοψία;

Η βιοψία Χρειάζεται ώστε ένα κομμάτι ιστού να ελεγχθεί στο μικροσκόπιο. ΑΥτό βοηθά το γιατρό να κάνει ακριβή διάγνωση. Όταν υπάρχει σωστή διάγνωση δίνεται και η σωστή θεραπεία.

Ποια είναι η προετοιμασία για τη Βιοψία;

Πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις μερικές ημέρες πριν τη βιοψία γαι τον έλεγχο του χρόνου πήξεως. Αν δεν είναι φυσιολογικός υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να το αναφέρουν δεδομένου ότι επιβάλλεται η διακοπή αυτής πριν τη διενέργεια της βιοψίας. Η διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής θα γίνει σε συνεργασία με το θεράποντα Ιατρό και απαιτούνται από 3 έως 5 ημέρες αναλόγως με την αγωγή. Τα υπόλοιπα φάρμακα λαμβάνονται κανονικά εκτός αν υπάρχει διαφορετική σύσταση από το θεράποντα Ιατρό. Όσον αφορά στη διατροφή, απαιτείται νηστεία 6 ώρες πριν την πραγματοποίηση της βιοψίας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Βιοψίας;

Πριν τη διενέργεια της Βιοψίας απαιτείται να υπογραφεί το φύλλο συναίνεσης. Το φύλλο συναίνεσης είναι απαραίτητο για τη βεβαίωση ότι υπήρξε η σωστή ενημέρωση για όλους τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές.

Με την καθοδήγηση Αξονικού Τομογράφου μπορεί να διενεργηθεί:

Βιοψία Πνεύμονος

Βιοψία Ήπατος

Βιοψία Παγκρέατος

Βιοψία Νεφρού

Βιοψία Ενδοκοιλιακών συμπγών βλαβών, λεμφαδένων, εμφυτεύσεις κ.λ.π.

Οστικές Βιοψίες

Βιοψία Μαλακών Μορίων

Βιοψία Μαστού

Παροχετεύσεις αποστημάτων με τοποθέτηση καθετήρα

Παροχετεύσεις συλλογών (ασκιτική, υπεζωκοτική κ.λ.π.)

Τοποθέτηση νεφροστομίας

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα της Βιοψίας;

Τα αποτελέσματα της Βιοψίας είναι διαθέσιμα σε 5 - 7 εργάσιμες ημέρες και δίνονται από τον Ιατρό.

Πριν τη Βιοψία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο Ιατρό για τυχόν απορίες (Τηλέφωνο Τμήματος : 210 36 74 043 & 210 36 74 028).