Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μία Ιατρική ειδικότητα, η οποία χρησιμοποιεί «ανοικτές πηγές ακτινοβολίας» για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Με τον όρο «ανοικτές πηγές ακτινοβολίας» εννοούμε ραδιοϊσότοπα ή ουσίες επισημασμένες με ραδιοϊσότοπα που χορηγούνται κατά κύριο λόγο ενδοφλέβια ή από το στόμα προκειμένου να λάβουμε πληροφορίες για τη λειτουργία και μεταβολισμό οργάνων του ανθρωπίνου σώματος ή για θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Η λειτουργική απεικόνιση της Πυρηνικής Ιατρικής είναι και η ειδοποιός διάφορα των εξετάσεών της από τις εξετάσεις με ακτίνες Χ, υπερήχους ή άλλες ακτινολογικές διαδικασίες που καθορίζουν την παρουσία της ασθένειας βασιζόμενες στην ανατομική απεικόνιση και όχι στη διαταραχή μια λειτουργίας.

Στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής εκτελούνται τόσο in vivo διαγνωστικές εξετάσεις, όσο και θεραπευτικές εφαρμογές ραδιοϊσοτόπων.

Οι IN VIVO διαγνωστικές εφαρμογές κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους αναφέρονται στα σπινθηρογραφήματα, τα οποία στην σύγχρονη εποχή εκτελούνται με τη βοήθεια της γ-camera.

Η Κλινική διαθέτει υπερσύγχρονη τομογραφική (δηλ. με δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον εξεταζόμενο) γ-camera, 2 κεφαλών μεταβλητής γωνίας, που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ταυτόχρονα εικόνες της πρόσθιας και οπίσθιας, αλλά και της δεξιάς και αριστερής επιφάνειας του σώματος αντίστοιχα, με υποδιπλασιασμό του χρόνου συλλογής των δεδομένων σε σύγκριση με τις συμβατικές γ-camera μιας κεφαλής.

Στο Τμήμα μας γίνεται όλο το φάσμα των σπινθηρογραφημάτων και ενδεικτικά αναφέρονται:

Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου

  • σε κόπωση και ηρεμία (SPECT) με Tl-201 ή τεχνητιοπαράγωγα,
  • σε ηρεμία για μελέτες βιωσιμότητας με Tl-201,
  • με ταυτόχρονη ΗΚΓ καταγραφή με ταυτόχρονη εκτίμηση της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου και κλάσματος εξωθήσεως (GATED SPECT)

Σπινθηρογράφημα ήπατος-σπληνός,
Σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με Tc-99m HMPAO και με I-123 DATSCAN, ότι πιο σύγχρονο για τη διάγνωση της νόσου Parkinson
Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (με Τc-99m, Ι-131, Ι-123),
Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc-99m Sestamibi (με συνδυασμένη αφαιρετική τεχνική και τεχνική διπλής φάσης),
Σπινθηρογράφημα νεφρών (δυναμικό - στατικό - για έλεγχο νεφραγγειακής υπερτάσεως μετά χορήγηση καπτοπρίλης),
Σπινθηρογράφημα επινεφριδίων (με Ι-123 ή Ι-131 MIBG/NORCHOL),
Σπινθηρογράφημα μεκκελείου αποφύσεως,
Σπινθηρογράφημα πνευμόνων (αιματώσεως-αερισμού)
Σπινθηρογράφημα χοληφόρων
Σπινθηρογράφημα οστών
Ραδιοϊσοτοπική Κοιλιογραφία
Σπινθηρογραφήματα για ανίχνευση:

  • Μεταστατικής ή υπολειμματικής νόσου σε καρκίνο θυρεοειδούς με Ι-131
  • Όγκων με μονοκλωνικά αντισώματα
  • Φλεγμονών με Ga-67 citrate, με αντισώματα κατά των λευκοκυττάρων
  • Νευροενδοκρινικών όγκων με ανάλογα σωματοστατίνης
  • Φρουρού λεμφαδένα σε καρκίνο μαστού και μελάνωμα

Το άρτια εκπαιδευμένο και με πολυετή εμπειρία προσωπικό του τμήματος, βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα για κάλυψη επειγόντων περιστατικών, περιλαμβανομένων σπινθηρογραφήματος κοιλίας με επισημασμένα ερυθρά προς ανίχνευση αιμορραγίας, σπινθηρογραφήματος πνευμόνων προς διερεύνηση πνευμονικής εμβολής, σπινθηρογραφήματος μυοκαρδίου για διάγνωση οξέως ισχαιμικού συνδρόμου, κ.ά.

Στις θεραπευτικές εφαρμογές ραδιοϊσοτόπων περιλαμβάνονται:

  • Θεραπεία Ca θυρεοειδούς αδένος με ιώδιο Ι-131 (μέσος χρόνος νοσηλείας 2 ημέρες σε ειδικά θωρακισμένα δωμάτια Ιωδοθεραπείας των οποίων η κατασκευή και λειτουργία ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και αδειοδοτείται μετά από γνωμοδότηση της ΕΕΑΕ, από τη Νομαρχία Αθηνών).
  • Θεραπεία καλοήθων νόσων του θυρεοειδούς με ιώδιο Ι-131 είτε σε εξωτερική βάση είτε με νοσηλεία στα ειδικά θωρακισμένα δωμάτια Ιωδοθεραπείας.
  • Θεραπεία παρηγορητική με Σαμάριο, Στρόντιο, Ρήνιο σε περιπτώσεις επώδυνων οστικών μεταστάσεων από Ca προστάτου - μαστού ή άλλων κακοηθειών με οστεοβλαστικές μεταστάσεις.
  • Η Ραδιοϋμενόλυση. Μια αναγνωρισμένη θεραπεία στην τοπική αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας. Το επίμαχο σημείο της θεραπείας είναι η υμενίτιδα, η οποία συνήθως είναι το κύριο παθογνωμονικό στοιχείο στην συμπτωματολογία της αρθρίτιδας με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενδοαρθρική χορήγηση ραδιοφαρμάκων (΄Υτριο-90, Ρήνιο-186 και ΄Ερβιο-169), τα οποία ακτινοβολούν επιλεκτικά τον υμένα, χωρίς να επιβαρύνεται ο χόνδρος και τα οστά της άρθρωσης.