Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Φροντίζουμε τον άνθρωπο
Αγγειοχειρουργικό
Δερματολογικό

Το δερματολογικό τμήμα στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και καλύπτει όλο το φάσμα παθήσεων δέρματος, ονύχων και των ορατών βλεννογόνων. Παρέχει μία ολοκληρωμένη υπηρεσία για την ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη υπηρεσία (κλινικοεργαστηριακή) για τη διάγνωση αφροδισίων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας ασθενών με χρόνια ή οξέα δερματικά νοσήματα. 

Επεμβατική Δερματολογία : 

Πραγματοποιούνται : 

Ηλεκτροχειρουργικές επεμβάσεις (Διαθερμοπηξία)

Κρυοχειρουργικές επεμβάσεις (Κρυοπηξία)

Βιοψίες Δέρματος

Δερματοχειρουργικές επεμβάσεις (αφαίρεση σπίλων αφαίρεση καρκίνου δέρματος, καλόηθων μορφωμάτων, κύστεων κ.ά.)

Κορτικοστεοροειδή (τοπικά, ενδοβλαβικές εγχύσεις και συστηματικά)

Κλινική Δερματολογία :

Αποτελεσματικές θεραπείες : ακμής, τριχόπτωσης, ψωρίασης, λεύκης, ιογενών λοιμώξεων π.χ. μυρμηκιών, εκζέματος.

Ενδοκρινολογικό - Διαβήτου
Καρδιολογικό
Καρδιοχειρουργικό
Μεταβολισμού - Παχυσαρκίας
Νευρολογικό

Στο νευρολογικό ιατρείο της κλινικής γίνεται πλήρης διαγνωστικός έλεγχος και θεραπευτική αντιμετώπιση του συνόλου των νευρολογικών συμπτωμάτων και νόσων.

Σε κάθε ασθενή λαμβάνεται αρχικά λεπτομερές ιστορικό με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο έναρξης και πορείας των συμπτωμάτων καθώς και στο ατομικό αναμνηστικό και κληρονομικό ιστορικό με αναφορά στην αναζήτηση νόσων με οικογενειακό και κληρονομικό χαρακτήρα.

Το λεπτομερέστερο μέρος όμως, της διαγνωστικής προσέγγισης αποτελεί η νευρολογική εξέταση στην οποία γίνεται:

 • Αξιολόγηση της ψυχοδιανοητικής κατάστασης (ψυχοκινητικότητα και γενική συμπεριφορά, επίπεδο συνείδησης, προσανατολισμός, προσοχή και συγκέντρωση, μνήμη, κρίση, νοημοσύνη) και παθολογικών συμπτωμάτων (παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, διαταραχές στο συναίσθημα).
 • Εξέταση των κρανιακών νεύρων.
 • Εξέταση του κινητικού μηχανισμού και των παρεγκεφαλιδικών λειτουργιών. Στο μέρος αυτό γίνεται έλεγχος της μυικής δύναμης, των αντανακλαστικών, της συνεργίας των μυών στις κινήσεις, της στάσης και της βάδισης.
 • Εξέταση της αισθητικότητας (επιπολής, εν τω βάθει και συνδυασμένη).
 • Εξέταση για αναζήτηση απραξίας, αγνωσίας, αφασίας και αναριθμησίας. Αξιολογούνται η ικανότητα στην εκτέλεση των κινήσεων και των κινητικών πράξεων, η ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων του περιβάλλοντος χώρου, η αναγνώριση των μελών του σώματος και η ικανότητα για παραγωγή και αναγνώριση του λόγου (προφορικού και γραπτού).

Όσον αφορά τα νευρολογικά συμπτώματα που διερευνούνται και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά στο ιατρείο, αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Πρωτοπαθείς (καλοήθεις) κεφαλαλγίες (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσης, αθροιστική κεφαλαλγία) και νευραλγίες (νευραλγία τριδύμου, μεθερπητικές νευραλγίες κλπ). Διαφορική διάγνωση και επείγουσα αντιμετώπιση δευτεροπαθών κεφαλαλγιών (κεφαλαλγία λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, υποσκληριδίου αιματώματος, κροταφικής αρτηρίτιδας κλπ).
 2. Eπώδυνα σύνδρομα όπως αυχεναλγία, οσφυαλγία (σπονδυλοαρθροπάθεια, τραυματισμοί, όγκοι του νωτιαίου μυελού), εντοπισμένοι πόνοι στα άκρα (πίεση στο βραχιόνιο πλέγμα, καρπιαίο σύνδρομο, περιφερική πολυνευροπάθεια κλπ).
 3. Ζάλη και ίλιγγος (καλοήθης ίλιγγος θέσης, λαβυρινθίτιδα, αιθουσαία νευρίτιδα, σύνδρομο Mėniėre, όγκοι της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας κλπ).
 4. Λιποθυμικά επεισόδια (παρασυμπαθητικοτονία, ορθοστατική υπόταση, καρδιακές αρρυθμίες, επιληπτική κρίση, παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ).
 5. Τρόμος (Ν.Parkinson, καλοήθης (γεροντικός) τρόμος, παρεγκεφαλιδικός τρόμος), χορειοαθετωσικές κινήσεις, μυόκλονος, σύνδρομο ανησύχων κνημών.
 6. Διαταραχές βάδισης (βάδισμα του παρκινσονικού, δρεπανωτό, σπαστικο-αταξικό, απρακτικό κλπ).
 7. Διαταραχή ομιλίας (δυσαρθρία, δυσφωνία, λογόκλονος, παλιλλαλία κλπ).

Τέλος, όσον αφορά τα νευρολογικά νοσήματα γίνεται διερεύνηση, θεραπευτική αντιμετώπιση και τακτική παρακολούθηση ασθενών με:

 • N. Alzheimer και άλλα πρωτοπαθή ανοϊκά σύνδρομα (αγγειακή άνοια, μετωποκροταφική άνοια, άνοια με σωμάτια Lewy κλπ) όπου γίνεται λεπτομερής καταγραφή της κλινικής εικόνας με βάση τόσο το ιστορικό και την κλινική εξέταση όσο και την περιγραφή από τον φροντιστή του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πλήρης εργαστηριακός (αιματολογικός, βιοχημικός, θυρεοειδικός) και απεικονιστικός έλεγχος (αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου). Κομβικό ρόλο αποτελεί και ο νευροψυχολογικός έλεγχος (τεστ μνήμης, οπτικοχωρικής ικανότητας, καθημερινών δραστηριοτήτων κλπ), προκειμένου να τεθεί η διάγνωση με βάση τα αυστηρά και διεθνώς παραδεκτά διεθνή κριτήρια για την άνοια. Ο ασθενής τίθεται σε φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ρυθμίζεται η αγωγή και να αντιμετωπίζονται τα διάφορα συμπτώματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται (κατάθλιψη, συγχυτικοδιεγερτικές καταστάσεις, κλπ). Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται και στους φροντιστές προκειμένου να τους δίνονται οδηγίες και ψυχολογική υποστήριξη στην εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια φροντίδας ανοϊκών ασθενών.
 • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια όπου γίνεται διερεύνηση του ασθενούς κλινικά και απεικονιστικά (αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου), καθορίζεται το πρόγραμμα αποκατάστασης και τίθεται σε αγωγή δευτεροπαθούς πρόληψης πιθανού νέου επεισοδίου. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης πιθανών συνοδών παθολογικών συμπτωμάτων όπως κατάθλιψη, ανοϊκή συνδρομή κλπ.
 • Απομυελινωτική νόσος (σκλήρυνση κατά πλάκας) όπου σε υποψία της νόσου γίνεται διερεύνηση τόσο με απεικονιστικό έλεγχο (μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αυχενικής και θωρακικής μοίρας του Νωτιαίου μυελού) όσο και με εργαστηριακό (αιματολογικό, ανοσολογικό, θρομβοφιλικό) έλεγχο. Γίνεται επίσης εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με οσφυονωτιαία παρακέντηση για έλεγχο ιολογικό και ολιγοκλωνικών ζωνών IgG. Ο ασθενής τίθεται σε ανοσοτροποποιητική αγωγή και παρακολουθείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που πιθανόν να παρουσιάσει (ορθοκυστικές διαταραχές, κόπωση, κατάθλιψη κλπ) και ενημερώνεται τακτικά για κάθε καινούργια εξέλιξη όσον αφορά την θεραπεία της νόσου σε διεθνές επίπεδο.
 • Νόσο Parkinson και άλλα εξωπυραμιδικά σύνδρομα [νόσο πολλαπλών συστημάτων (MSA), προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση (PSP), φλοιοβασική εκφύλιση (GBD)], με τακτική παρακολούθηση του ασθενούς, ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής και αντιμετώπιση των πιθανών ποικίλων κλινικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται στη πορεία της νόσου.
 • Επιληψία όπου γίνεται πλήρης διερεύνηση του ασθενούς με απεικόνιση (μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου) και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ του δίνονται οδηγίες για λήψη προστατευτικών μέτρων στην καθημερινή του ζωή.

Συμπερασματικά, χάρις στην συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα και τον σύγχρονο εξοπλισμό της κλινικής είναι δυνατόν να γίνεται πλήρης διερεύνηση και αντιμετώπιση του συνόλου των νευρολογικών συμπτωμάτων και νόσων.

Γεώργιος Δημ. Νάσης
Νευρολόγος 

Ορθοπαιδικό

Η Κεντρική Κλινική Αθηνών έχει οργανώσει μια από τις πιο σύγχρονες Ορθοπαιδικές Κλινικές στην Ευρώπη, εξοπλισμένη με τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα ώστε να προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές υγείας βασιζόμενοι στις ανάγκες των ασθενών με μυοσκελετικά νοσήματα.

Οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί της Κλινικής μας εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού τραύματος, των αθλητικών κακώσεων, των εκφυλιστικών παθήσεων, των όγκων μυοσκελετικού, όπως και φλεγμονωδών και συγγενών παθήσεων του σκελετού. Η πλειονότητα των Ορθοπαιδικών Χειρουργών έχουν εμπειρία ετών με εξειδίκευση σε Ελλάδα, Ευρώπη ή Αμερική σε παθήσεις:

 • Αποκατάσταση παθολογίας Άκρας Χειρός
 • Παθολογίας και αποκατάστασης ώμου και αγκώνος
 • Αρθροπλαστικών μεγάλων αρθρώσεων
 • Αποκατάσταση παθολογίας άκρου ποδός και ποδοκνημικής
 • Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης
 • Μυοσκελετική ογκολογία
 • Αθλητικές κακώσεις
 • Τραυματιολογία - Κατάγματα
Ουρολογικό
Οφθαλμολογικό
Παθολογικό

Η Παθολογική Κλινική της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών ασχολείται με:

 • Την διάγνωση και θεραπεία όλων των περιστατικών που εμπίπτουν στο φάσμα της Εσωτερικής Παθολογίας τόσο ως νοσηλευόμενοι ασθενείς όσο και σε εξωτερική βάση.
 • Σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων η κλινική καλύπτει περιστατικά όλου του φάσματος των παθήσεων της Παθολογίας.
 • Διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία όλων των επειγόντων και μη επειγόντων παθολογικών νοσημάτων.
 • Πρόληψις των παθολογικών παθήσεων και εφαρμογή προληπτικής ιατρικής και προσυμπτωματικού ελέγχου.
 • Συνεργασία με όλα τα τμήματα κλινικής και εργαστηριακής παρέμβασης σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας νοσημάτων Παθολογικού Τομέα.
 • Λειτουργία τμήματος επειγόντων περιστατικών σε 24ωρη βάση.
Πνευμονολογικό
Ρευματολογικό
Φυσικοθεραπείας
Χειρουργικό
Ω.Ρ.Λ.

Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου.

Το Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, προσφέρει ολοκληρωμένες διαγνωστικές, θεραπευτικές και χειρουργικές υπηρεσίες.

Στα Εξωτερικά Ιατρεία, πραγματοποιείται ένα πλήθος εξετάσεων με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα όπως :

 • Έλεγχος όλων των επιμέρους οργάνων όπως του ρινοφάρυγγα, των ρινικών κοιλοτήτων, του φάρυγγα, του υποφάρυγγα και του λάρυγγα με την μέθοδο της ενδοσκόπησης και την καταγραφή τους με Video camera ανώδυνα και γρήγορα.
 • Πλήρης ακοολογικός έλεγχος με ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα και ακουστικά αντανακλαστικά.
 • Πλήρης έλεγχος ιλίγγου και αστάθειας με δοκιμασίες θέσεως και video – νυσταγμογραφίας.

Δραστηριότητες Ιατρείου

 • Εξετάζει ασθενείς που πάσχουν από οξεία και χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με διαταραχές της ακουστικής λειτουργίας (βαρηκοΐα, κώφωση, εμβοές) και διαταραχές της ισορροπίας και προσανατολισμού στον χώρο (ίλιγγος, ζάλη, αστάθεια στη βάδιση, ημικρανίες, αιφνίδιες πτώσεις στο έδαφος).
 • Η μελέτη των ασθενών με προβλήματα ακοής αρχίζει με ένα αναλυτικό ιστορικό και κλινική ΩΡΛ εκτίμηση (ωτομικροσκόπηση, ενδοσκόπηση ρινός, ρινοφάρυγγα και λάρυγγα. Ακολουθεί ακοόγραμμα και τυμπανογραφική μελέτη.
 • Σε περιπτώσεις ιλίγγων γίνεται, εξέταση ιλίγγου θέσεως, έλεγχος αιθουσονωτιαίων αντανακλαστικών, κινητικός/αισθητικός έλεγχος ισορροπίας και video-νυσταγμογραφία με διακλυσμό λαβυρίνθων με αέρα.
 • Σε εμβοές γίνεται προσδιορισμός της έντασης και της συχνότητας αυτών και μελέτη της δυνατότητας υποχώρησης των εμβοών, έστω και παροδικά με ειδική δοκιμασία.
 • Οι θεραπείες που εφαρμόζουμε γίνονται ενδονοσοκομειακά σε οξείες κωφώσεις και οξείες κρίσεις ιλίγγων με χρήση φαρμάκων.
 • Σε εξωτερικούς ασθενείς γίνονται φαρμακευτικές θεραπείες, ενδοτυμπανικές εγχύσεις κορτιζόνης και γενταμυκίνησς, εμφυσήσεις ευσταχιανής σάλπιγγας, τεχνική αποκατάσταση του ιλίγγου με ειδικούς χειρισμούς και ασκήσεις του αιθουσαίου.
 • Η αντιμετώπιση των εμβοών γίνεται φαρμακευτικά με εναλλασσόμενες ημιοκτάβες ΝΒΝ, με συνεχόμενο θερμοδιακλυσμό, Laser, ή ακολουθείται ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα με τεχνική υποστήριξη και συνεργασία με ειδικό συνάδελφο.

Χειρουργική ρινός – παραρρινίων (κλασσική & ενδοσκοπική)

Ευθειασμός στραβού ρινικού διαφράγματος.

Κογχοτομή των κάτω ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες και shaver για βελτίωση της λειτουργίας της μύτης.

Λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων με χρήση camera και navigation (ιγμόρεια, ηθμοειδείς κυψέλες, μετωπιαίος κόλπος και σφηνοειδής) για την αντιμετώπιση πολυπόδων μύτης, χρόνιας ιγμορίτιδας και όγκων της ρινικής κοιλότητας.

Πλαστική μύτης με ή χωρίς χρήση μοσχευμάτων ανάλογα με την περίπτωση.

Χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων λάρυγγα

Η φωνή και η ομιλία είναι τα σημαντικότερα επικοινωνιακά μας μέσα. Κάθε διαταραχή τους συνεπάγεται περιορισμό της δυνατότητας ανθρώπινης έκφρασης και επαφής. Τα αίτια των διαταραχών φωνής είναι πολλά και περιλαμβάνουν καλοήθεις παθήσεις (όζοι, κύστεις, πολύποδες, κοκκιώματα), κακοήθεις παθήσεις, ρευματικά νοσήματα και νευρολογικές παθήσεις. 

Η φωνοχειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων των φωνητικών χορδών (πολύποδες, κύστεις, όγκους, λευκοπλακία κ.α ) γίνεται με χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου.

Τραχειοστομία.

Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου

Χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της παρωτίδας και του υπογναθίου αδένα σε περιπτώσεις λιθίασης αυτών και σε περιπτώσεις καλοήθων και κακοήθων όγκων. Ταυτόχρονη ηλεκτρομυογραφική παρακολούθηση του προσωπικού νεύρου.

Χειρουργική αντιμετώπιση βραγχιακών κύστεων και κύστεων θυρεογλωσσικού πόρου

Ωτοχειρουργική

Επεμβάσεις τυμπανοπλαστικής για σύγκλειση διάτρησης (τρύπας) στο τύμπανο και περιπτώσεις χρόνιας ωτίτιδας

Ιατρείου Ιλίγγου

Διαγνωστική αντιμετώπιση ιλίγγου και διαταραχών ισορροπίας.

Εξοπλισμός

Το ιατρείο μας είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα μελέτης.

 1. Ενδοσκόπια ρινός, φάρυγγα, λάρυγγα με σύστημα καταγραφής σε video.
 2. Τυμπανογράφο
 3. Ακουογράφο
 4. Video - νυσταγμογράφος